Gastblog: Hoe weet je naar welke netwerkbijeenkomsten je moet gaan?

​Door Jochem Klijn

Er zijn veel verschillende netwerkbijeenkomsten. Dus als je actief wilt gaan investeren in deze bijeenkomsten, hoe weet je dan wat de juiste plek voor jou is?

Welke doelgroep loopt er

Er zijn een aantal dingen waar je naar moet kijken voor je een keuze gaat maken. Allereerst, en dat is wat mij betreft het belangrijkste, welke doelgroep loopt er rond? Vaak willen mensen naar netwerkbijeenkomsten gaan waar hun potentiële klanten lopen. Ik zie daar wel een gevaar in, omdat je dan ook snel geneigd bent om te gaan verkopen. Wat voor mij over het algemeen goed werkt, is om naar netwerkbijeenkomsten te gaan waar mensen lopen die jouw doelgroep kennen.

Even een voorbeeld. Stel dat je doelgroep de MKB-ondernemer is dan zou je beter kunnen gaan netwerken met MKB Nederland of accountantskantoren of advocatenkantoren of banken of verzekeraars. In ieder geval, partijen die met je doelgroep communiceren. Dat is beter dan je op deze bijeenkomsten focussen op je eigen doelgroep. Je kunt je dan richten op de ander, i.p.v. dat je direct zaken kunt doen. Eerst zaaien, dan pas oogsten! Kijk dus naar netwerkbijeenkomsten waar mensen zijn die met je doelgroep praten of die met je doelgroep zaken doen of communiceren.

Regionaal of landelijk netwerken

Als tweede moet je voor jezelf de keuze maken, of je regionaal wilt netwerken of landelijk? Want als je regionaal wilt netwerken, heb je daar andere type netwerkclubs voor dan landelijk.

Hoeveel tijd wil je investeren?

En als derde waar je rekening mee moet houden is hoeveel tijd je wilt investeren. Want sommige netwerkclubs hebben een paar keer per jaar een event. Andere netwerkclubs hebben om de week of om de twee weken een bijeenkomst. Probeer voor jezelf te bepalen hoeveel tijd je vrij wilt maken om naar netwerkbijeenkomsten te gaan.

Op basis van die drie criteria kan je al redelijk voor jezelf een selectie maken van de netwerkclubs die er zijn, door dat goed uit te zoeken of rond te vragen. Uiteindelijk moet je gewoon een keer gaan kijken voor jezelf, om te kijken welke van de netwerkclubs het beste bij jou past. Dat is ook een beetje trial and error. Het heeft vooral ook te maken met de cultuur die op zo’n bijeenkomst heerst en welke type mensen er lopen. Wat sluit het beste op jou aan? Dat is gewoon een kwestie van een keer gaan kijken en voelen of je je thuis voelt of niet.

Deze blog is oorspronkelijk gepubliceerd op de website van Netwerken.nl