Gastblog: De eindsprint 2016

Door Annemieke Tissink

Het jaar glipt door de vingers, steeds is er weer een week voorbij! Herken je dat? Ik merk het bij mezelf in elk geval wel. Hoe gaat het met de doelen die je jezelf hebt gesteld aan het begin van het jaar? Ben je er ver voorbij? Zit je op koers? Of ben je het spoor bijster en vraag je jezelf af waarom het niet zo gaat als je zou willen. Als dat laatste het geval is, wil ik je motiveren om alsnog door te zetten. Het is nog niet te laat om nog een eindsprint te maken en te zorgen dat je dichterbij komt. In deze blog een aantal tips om het wat makkelijker te maken.

Ik zie veel mensen die veel uren maken als ondernemer, maar zonder de gewenste resultaten. Ze verdoen nog gewoon heel veel tijd met andere dingen, die niet altijd even belangrijk zijn voor je bedrijf. Hoe kun jij dat nou voorkomen? Zorg dat je duidelijk krijgt waar jij je tijd aan besteed. Wij laten ondernemers vaak een schema invullen dat hier duidelijkheid over geeft. Hierdoor schrikken ze vaak omdat ze zien dat ze veel tijd besteden aan privémail, privételefoongesprekken of Facebook. Tijd is het meest kostbare dat je hebt. Zie het ook zo en wees zuinig op je tijd. Iedereen in de wereld heeft dezelfde 24 uren in een dag; ook Oprah, Beyonce, Richard Branson, etc. Niemand krijgt een uurtje meer of minder. Maar wat maakt dan het verschil? Waarom lukt het sommige mensen wel en anderen niet? Het gaat om hoe jij je tijd besteed, dit beïnvloedt je mate van succes. Productief zijn gaat niet per se om meer doen. Het gaat om je tijd en energie steken in taken die het verschil maken. Vraag jezelf regelmatig af: brengt datgene wat ik nu doe me dichter bij mijn doelen? Zo nee… stop er dan mee. Kun je jezelf echt niet bedwingen? Zorg dan voor software als freedom of go f*cking work, die je helpen om afleiding te voorkomen.

Om te zorgen dat je weer on track komt en productief naar het einde van het jaar toewerkt, is het belangrijk om te kijken waar je prioriteiten voor de komende tijd liggen. Het lukt misschien niet om al je doelen nog te halen, maar kijk wat voor jou echt belangrijk is om nog mee aan de slag te gaan. Alleen op deze manier kun je tijd vrijmaken om er dichterbij te komen. Dat lukt niet als je steeds afgeleid wordt door allerlei dingen die ook moeten. Door te kiezen voorkom je dat je heel druk aan de slag gaat met kleine details die niet bijdragen aan het bereiken van je doel. Kies waar je op focust en ga daarvoor. Als je eenmaal weet bij welk doel je focus ligt, kun je gaan kijken wat er nog voor nodig is om het te bereiken. Welke taken horen erbij? Zorg dat je weet welke stappen je ervoor moet zetten. De reden dat veel ondernemers hun doelen niet bereiken is dat ze namelijk geen idee hebben van wat ervoor nodig is. Besteed daarnaast minimaal een uur per dag aan de realisatie van die taken. Zorg dat je in die tijd acties onderneemt die direct bijdragen aan je groei, zoals bijvoorbeeld het bellen van relaties om te zoeken naar potentiële klanten. Veel bedrijven besteden veel te weinig tijd aan telefonisch contact. Het is niet moeilijk of hip, wel effectief. Geen zin om te bellen? Bezoek dan een netwerkbijeenkomst of zorg dat je op andere manieren actief werkt aan de groei van jouw bedrijf.

Zelfs wanneer je weet wat ervoor nodig is om je doelen te bereiken, kan het verleidelijk zijn om te kiezen voor taken die makkelijker zijn of die sneller zichtbaar resultaat opleveren. Uitstelgedrag ligt altijd op de loer. Houd op dat moment je einddoel voor ogen en bedenk hoeveel plezier je ervan hebt als je het realiseert of hoeveel het kost als dit niet lukt. Vind je dit lastig? Zorg dan dat je een partner in crime vindt om mee te sparren en die je aan je afspraken houdt. Iemand die je doel kent en die weet hoeveel het voor je betekent om het te bereiken.

Wat als je na 2018 kan terugkijken en zeggen: “Dat was mijn beste jaar ooit: zakelijk, persoonlijk en financieel!” Het zou je sowieso een enorme boost in ervaring, zelfvertrouwen en persoonlijke groei geven, maar het effect is veel groter dan dat! Bedrijven die hiermee aan de slag gaan, groeien namelijk harder dan anderen.

Wat heb jij nodig om echt je doelen te realiseren? Jij hebt een masterplan nodig! Een plan waardoor je in 2018:

• Weet hoe je jouw doelen kunt bereiken en weet je welke concrete eerste stappen jij al kunt gaan zetten om je doelen te realiseren.

• Je leert een systeem om in de drukte van je bedrijf bij te houden waar je staat ten opzichte van alle voor jou belangrijke punten, zodat je weet dat je on track bent.

• Je leert hoe jij regie kunt houden over je doelen en de mate waarin je ze bereikt, zodat je bij onverwachte dingen niet helemaal bij nul hoeft te beginnen, maar gewoon een kleine aanpassing in je plan kunt maken.

• Je leert verschillende methoden van doelen stellen zodat je kunt kijken welke manier bij jou past.

• Je hebt een duidelijke richting voor het nieuwe jaar.

• Je krijgt enorme focus, zodat je niet meer zo makkelijk wordt afgeleid.

• Je hebt inzicht in wat je dagelijks kunt doen om je doelen te bereiken.

• Je weet wat je nodig hebt om je doelen te bereiken.

• Je hebt een stappenplan om jouw ideeën nu eens echt in praktijk te brengen.

• Je kunt sparren met andere ondernemers die jou inspireren en verder helpen.

Deze blog is oorspronkelijk gepubliceerd op de website van Puurst