Blog: Netwerken met vrienden en famile

Door Rein Korthals Altes

Met netwerken richten we ons doorgaans op onze zakelijke relaties. We bezoeken ontbijtclubs, lunches en borrels waar we nieuwe ondernemers ontmoeten of met bestaande relaties onderzoeken hoe we elkaar verder kunnen helpen. In dit alles is het heel belangrijk om aan je gunfactor te werken. Want enkel wanneer iemand jou de business gunt zal deze je doorverwijzen in het eigen netwerk.

Gunfactor

En juist met die gunfactor zit het wel snor bij je vrienden en familie! Zij zullen je graag aanbevelen, bij hun relaties, maar waar het vaak mis gaat is dat ze weinig tot geen idee hebben wat je nu precies doet. Zo krijg ik mijn eigen moeder, zelf een actief golfster, maar niet uitgelegd dat we met Business Open wel op de golfbaan zitten, maar niet (altijd) aan het golfen zijn. Ook van mijn broers en een aantal goede vrienden heb ik niet het idee dat ze goed zien welke toegevoegde waarde ik met Business Open biedt aan onze leden.

Dat is natuurlijk erg zonde, want zij zouden graag mijn ambassadeur zijn. Maar de kennis ontbreekt hun om mij goed aan te bevelen. Het zou goed zijn om eens met hun te netwerken en in plaats van over voetbal, film, of familiezaken het een keer te hebben over wat we allemaal doen en waar we mee bezig zijn en hoe we geholpen kunnen worden.

Relatie Event

Ik ken ook een ondernemer die dit met veel succes heeft gedaan. Hij heeft een relatie event voor zijn vriendenkring georganiseerd. Daar waar de meeste bedrijven juist hun relaties uitnodigen (in potentie fantastische ambassadeurs) om aan hun gunfactor te werken, heeft hij zijn beste vrienden een middag uitgenodigd en uitgelegd wat zijn bedrijf deed. Het mooie was dat zijn vrienden doorgaans op goede posities zaten bij bedrijven die zijn doelgroep waren. Die middag heeft hem uiteindelijk meerdere mooie opdrachten opgeleverd.

En waarom hij niet eerder ingehuurd was? Essentiële kennis over wat hij deed ontbrak gewoon.

Dus kijk ook eens in je prive omgeving. Wie heeft er de relaties op een positie om jou verder te kunnen helpen? Voer daar eens een serieus gesprek over of geef een mooie presentatie. Ik weet zeker dat je vriendenkring daarvoor open staat en het kan tot mooie dingen leiden…