Blog: Genieten

Door Rein Korthals Altes

Afgelopen maand was ik aanwezig bij een inspirerende masterclass marketing en sales. We zaten met zo’n 15 ondernemers aan tafel en spraken heel open over hetgeen ons bezig hield.

Tijdens de borrel sprak ik verder met de trainer en kwam hun missie ter sprake: ‘Ondernemers helpen groeien’. Dat was ook de reden dat ze hun masterclasses gratis aanboden, hun presentaties deelden en heel open waren over hun werkwijze en visie. Je hoefde niet eens hun klant te zijn of te worden. Wanneer zij jou konden helpen groeien gaf hen dat al voldoening. Natuurlijk leverde deze aanpak hen ook nieuwe klanten op. Want het klinkt toch prachtig: ‘Ondernemers helpen groeien’. Welke ondernemer wil dat nou niet? ‘Groeien’!

Onderweg naar huis dacht ik na over onze eigen missie: ‘Een bijdrage leveren aan het succes van anderen’. Met het organiseren van netwerk- en golfevents helpen we ondernemers groeien en leveren we een bijdrage aan hun succes. Door gebruik te maken van elkaars netwerk komen ze bij nieuwe klanten aan tafel, met groei van de omzet als gevolg. Er ontstaan samenwerkingen, waar door de dienstverlening kan worden uitgebreid. En onze leden delen kennis met elkaar wat weer leidt tot persoonlijke ontwikkeling en groei.

Ik betwijfel echter of al onze leden exact weten wat onze missie is. Op dit moment staat die enkel omschreven in een intern business plan en vertel ik er wel eens tijdens een ontbijtbijeenkomst of één op één. Op onze homepage staat wel te lezen: Zakelijke relaties zijn de sleutel tot ‘new business’ en het succes van je bedrijf. Business Open helpt deze relaties op te bouwen en te onderhouden’.

Deze tekst is nog steeds een goede omschrijving van onze visie en dienstverlening. Wij zijn echt overtuigd dat netwerken succes brengt. Er staat ook dat we bedrijven hierbij helpen. Wat echter ontbreekt is dat wij daar ook heel erg van genieten en dat geldt niet alleen voor ons. Ieder mens kan genieten van het succes van anderen. Kijk maar eens hoe blij we zijn wanneer Daphne Schippers naar goud loopt, je flightgenoot een mooie bal slaat of één van je kinderen een winnende treffer maakt. Vaak genieten we daar zelfs meer dan van ons eigen succes!

Daar ligt nog een mooie uitdaging. Iedereen binnen Business Open zou zich bewust moeten zijn dat zij zelf ook genieten van het succes van anderen. Zeker wanneer je daar een bijdrage aan hebt geleverd. En als iedereen zich inzet om de ander te helpen, wordt jezelf ook door velen geholpen en krijg je uiteindelijk veel meer terug dan je erin stopt.

En het leukste is dat je van beide kunt genieten.