Blog: Eén jaar online netwerken

​Door Rein Korthals Altes

Het is vandaag exact een jaar geleden dat wij onze eerste online netwerkbijeenkomst organiseerden. Op dat moment was nog enkel het schudden van handen in de ban gedaan en werd reizen per OV afgeraden. In Brabant liepen de besmettingen echter toen al flink op. Nog voordat het kabinet verdere maatregelen afkondigde, hadden wij al het idee dat het waarschijnlijk niet zo slim was om met 20 ondernemers op elkaar in een beperkte ruimte te gaan zitten.

Business Open Bergvliet had op 11 maart 2020 de primeur. De eerste online netwerksessie was een feit en als pilot zeer geslaagd.

Een dag later ging ik nog wel op bezoek bij onze club in Deventer. Dat bleek voor een lange tijd mijn laatste fysieke netwerkbijeenkomst te zijn. Die avond kondigde Rutte de eerste echte maatregelen af en werden bijeenkomsten tot 100 personen verboden. Dat was voor ons aanleiding om alle bijeenkomsten online te organiseren.

De laatste bijeenkomsten vonden nog op de ochtend van vrijdag de 13e plaats. De middageditie van Rhoon ging toen al online, omdat na aanmelding van enkele Brabantse leden, hiertoe besloten werd.

In ons nieuwsbericht die dag (erg leuk om dit alles terug te kunnen vinden op Speakap en onze website) gaven we aan dat we tot 31 maart online bijeenkomsten zouden organiseren. We leefden toen nog in de veronderstelling dat we na 31 maart wel weer bijeen zouden kunnen komen en Chinese toestanden ons bespaard zouden blijven.

Lockdown

Op 16 maart was daar de historische toespraak van Rutte uit het torentje. Nederland ging voor vijf weken in lockdown. Vijf weken! Het klonk voor veel ondernemers als het einde van de wereld. Dit was volslagen nieuw voor iedereen

Tijdens de eerste onlinebijeenkomsten merkten we dat veel leden waren aangeslagen en er ook heel veel vragen waren. Van “Hoe zit het met de steunpakketten?”, “Kan ik iets online?” tot “Ik weet helemaal niet hoe ik moet overleven”.

Diezelfde dag besloten we expertsessies aan te bieden. Online bijeenkomsten waarbij leden van Business Open hun kennis konden delen en elkaar konden helpen en inspireren. ‘Welke steunmaatregelen zijn er?’, ‘Hoe gebruik ik LinkedIn’, ‘Innovatie’ en ‘Thuiswerken met kinderen’ waren populair. Leden konden kosteloos aansluiten en vonden veel steun bij elkaar. Wat ik me van die tijd vooral herinner is de enorme samenhorigheid.

Bobo Borrel (Business Open borrelt online)

Op vrijdag 20 maart organiseerden we onze eerste online borrel. Dat was een bijzondere bijeenkomst waarin we zowel lol maakten als serieuze onderwerpen aansneden. Achteraf gezien vind ik het mooi vast te kunnen stellen dat we binnen een week al het aangename (Bobo Borrel) en het effectieve (expertsessies) in een nieuw online jasje hadden weten te gieten.

Bewogen jaar

Dat was dus allemaal een jaar geleden, een bewogen jaar. Voor sommigen bracht de crisis juist veel kansen, maar voor veel andere ondernemers en zelfstandigen is het echt heel zwaar geweest. Ik heb enorm veel respect voor de wijze waarop iedereen hiermee om is gegaan. Het vervult me echt met trots.

Nu gloort er eindelijk licht aan het eind van de tunnel en als rasoptimist hoop ik echt dat de verwachtingen uitkomen en we snel weer ‘back to normal’ kunnen!

Dat hebben we toch wel een beetje verdiend met z’n allen.