Gastblog: Trends in duurzaam verpakken

​Door jasper Runneboom

Tegenwoordig speelt duurzaamheid een belangrijke rol in onze economie. In de loop der jaren zijn er diverse duurzame innovaties ontwikkeld die je wellicht op het nieuws bent tegengekomen. Een van deze innovaties betreft het duurzaam verpakken van producten. Hiermee wordt voornamelijk bedoeld dat de verpakking minder of geen slechte invloed heeft op het milieu en dat de houdbaarheid van het product langer wordt. In dit artikel gaan wij verder in op het duurzaam verpakken.

KIDV (Kennis Instituut Duurzaam Verpakken)

Het KIDV is in 2013 opgericht, zij streven erna om de verpakkingen en verpakkingsindustrie zo passend mogelijk en duurzaam te maken binnen de economie. Met andere woorden, de verpakkingen moeten ontworpen worden op een manier dat het zoveel mogelijk kan worden hergebruikt. Dit met als hoofddoel dat er minder grondstoffen verspilt te hoeven worden. Het KIDV werkt samen met kennisinstituten waaronder universiteiten om kennis te kunnen delen en ontwikkelen. Dit uit zich doordat er ieder jaar een verduurzamingsagenda gemaakt wordt waarin doelen gesteld worden.

Duurzaam wikkelen van pallets

Bij bedrijven met een productieproces waar meer dan 50 producten op 1 dag geproduceerd en gewikkeld moeten worden speelt een palletwikkelaar een belangrijke rol. De naam zegt het al, deze machine biedt diverse mogelijkheden voor het wikkelen van pallets. Een palletwikkelaar gebruikt minder folie dan wanneer je dit met de hand zou doen en deze machine gaat vele jaren mee. Dit wilt zeggen dat je op den duur de investering terug gaat verdienen e. Door de jaren heen worden steeds duurzamere exemplaren van palletwikkelaars op de markt gebracht. Dankzij steeds efficiëntere palletwikkelaars en de nieuwste duurzame wikkelfolie kan het wikkelen van het eindproduct op pallets ook steeds duurzamer.

Het minimaliseren van verpakkingen

Dit jaar werd er in het nieuws verteld dat supermarkten in 2025 het aantal verpakkingen willen verminderen met 20%. Daarnaast streven zij ernaar dat de plastic verpakking uit 50% gerecycled materiaal bestaat en zowel karton als papier moet dan volledig gecertificeerd zijn. Dit is in het Plastic Pact vastgelegd. De vraag is alleen nog of het haalbaar is of alle verpakkingen recyclebaar kunnen worden. Wat je zelf kunt doen is het verminderen of het nog zo vaak mogelijk her te gebruiken zodat je minder materiaal verspilt.

Vervanging van regulier plastic en folies

Er zijn nieuwe materialen ontworpen ter vervanging van het plastic dat tot hedendaags nog gebruikt wordt.
● Nano-engineering: Recyclebaar materiaal die verpakkingen die uit verschillend materiaal en meerdere lagen bestaat kunt vervangen. Gemaakt van alleen polyethyleen dat ervoor zorgt dat er geen moeilijke scheidingsstappen nodig zijn bij de verwerking.
● Magnetisch additief: Toevoeging voor materialen om composteerbare en recyclebare verpakkingen beter te kunnen isoleren. Bestaat uit ijzeroxide en silicaat, het zorgt ervoor dat de zuurstof buiten houdt. Geschikt voor verpakkingen voor o.a. medische producten en koffie.
● Biologische coating: Zorgt ervoor dat de verpakkingen composteerbaar zijn voor vers voedsel. Deze manier garandeert de minimale houdbaarheid van (verse) voedselproducten.

Dit blog werd verzorgd door Zakelijkgroeien.nl