Gastblog: Hoera! Bevlogen

Door Bert Arons van Couleur-Locale

Van 4-8 juni, deze week dus, is het de week van de bevlogenheid. Bevlogen medewerkers gaan op in hun werk, zijn betrokken en ze bruisen van de energie. Medewerkers met een lach op hun gezicht, die werken met passie en voldoening uit hun werk halen. Die zich op hun werk thuis voelen. Die de verschillen tussen collega’s zien als winst en deze verschillen benutten. Medewerkers die sneller leren en creatiever zijn. Enthousiasme is troef. De vitaliteit straalt ervan af. Heerlijk! Een groot deel van de tijd die we wakker zijn, verblijven we immers op ons werk.

Kenmerkend voor de bedrijven met bevlogen medewerkers is de vrijheid en het vertrouwen dat wordt gegeven. Het werk wordt gemarkeerd door kaders die alle ruimte geven om de eigen verantwoordelijkheid te nemen. Organisaties die hun medewerkers de kans geven om zichzelf te zijn. Organisaties die een open communicatie stimuleren waarbij ieder z’n mening geeft, openlijk waardering wordt gegeven en persoonlijke groei een bewuste keuze is. De winst? Bedrijven met bevlogen medewerkers leveren 17% meer productie, zijn 21% winstgevender, maken 40% minder fouten en hebben maar liefst 41% minder ziekteverzuim!

Kortom, een boeiende en winstgevende relatie tussen de organisatie en de medewerkers met een grote kans op topprestaties. En toch is maar circa 25% van werkend Nederland bevlogen….

Zullen we van de week van bevlogenheid om te beginnen eens een jaar maken?

Deze blog is oorspronkelijk gepubliceerd op de website van Couleur-Locale.