Gastblog: Een hole-in-one slaan met je inkomstenbelasting

​Door jasper Runneboom

Het aantal ondernemers dat is gaan ondernemen omdat ze graag met cijfers aan de slag gaan is niet bijster groot. Ondernemer doe je omdat je jouw passie, idealen, dromen of kansen wilt realiseren. Toch zijn cijfers de basis van je bedrijf, je moet namelijk winst maken om te overleven.

Bovendien zijn uit cijfers interessante feiten te halen en zijn de juiste cijfers een belangrijke indicator om te zien hoe goed het gaat. Ze geven inzicht in prestaties in het verleden en vormen de basis voor doelen en verwachtingen voor de toekomst.

Een van de interessante cijfers om in de gaten te houden als ondernemer is je winstontwikkeling over het jaar. Al is het maar omdat het inzicht geeft in de reserveringen die je moet maken voor de belastingdienst.

Schok of opluchting over de inkomstenbelasting

Voor veel ondernemers is de inkomstenbelasting over de winst (bij een eenmanszaak) een black-box. Elk jaar zijn ze zenuwachtig als de boekhouder de cijfers opmaakt. Als dan de mail of jaarrapportage binnenkomt met onderaan het bedrag wordt dat met angst en beven opgezocht.

Afhankelijk van het bedrag is de schok groot of is er juist sprake van grote opluchting. Een schok als er deze keer veel meer inkomstenbelasting betaald moet worden dan gedacht. Opluchting als de inkomstenbelasting minder is dan waarop was gerekend.

Hoe kan dit en nog belangrijker, hoe kan je dit voorkomen?

Een blik in de toekomst

Vaak gaan ondernemers ervan uit dat de hoogte van de inkomstenbelasting ongeveer hetzelfde bedrag zal zijn als vorig jaar. Dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn omdat er meer winst wordt gemaakt of omdat de kosten lager uitvallen wordt vergeten. Het gevolg is dat het bedrag al opgemaakt is en er maanden op een houtje moet worden gebeten om de afdracht van de inkomstenbelasting te kunnen doen.

Uiteindelijk komt het meestal dus weer goed, maar echt prettig is deze manier van ondernemen niet echt. Hoe dit te voorkomen?

Ten eerste is het goed om de verwachtingen voor dit jaar met je boekhouder of accountant te bespreken. Een goede boekhouder of accountant kan je hier altijd een goed advies over geven. Zodat je weet welk bedrag je moet reserveren voor de inkomstenbelasting over dit jaar.

Ten tweede kan je zelf een globale schatting van de hoogte van je inkomstenbelasting maken. Hiervoor kan je gebruik maken van online rekentools waarmee je de inkomstenbelasting kan berekenen. Zo weet je zelf dit jaar al wat je ongeveer moet betalen over dit jaar.

Ten derde is het aan te raden om op basis van de schatting en het advies van je boekhouder of accountant een vast bedrag van je inkomsten ook echt te reserveren voor de inkomstenbelasting. Zet dit bedrag op een aparte rekening zodat je het ook niet ‘per ongeluk’ opmaakt.

Vaak wordt hiervoor minimaal 10% aangeraden bij een winst tot € 30.000,-. Maak je meer winst, dan gaat dit percentage snel richting de 20% en zelfs 30%. Zorg ervoor dat je dit percentage en de BTW apart zet en je hebt altijd voldoende reserves om de inkomstenbelasting te voldoen.

Dit blog werd verzorgd door Zakelijkgroeien.nl