Blog: Tips voor het uitnodigen van relaties

​Door Rein Korthals Altes

Zelf heb ik er weinig moeite mee om ondernemers uit te nodigen bij een van onze Business Open clubs. Lang niet iedereen zegt ja, maar ik vraag het wel bijna altijd. Dan zeggen er vanzelf een hoop mensen ja.

Er is ook bijna niks leuker dan mensen uit te nodigen voor een ondernemersontbijt of lunch bij Business Open. Ze vinden het eigenlijk altijd heel erg leuk. De overtuiging dat ik ze er een plezier mee doe, is mijn drijfveer.

In de loop der jaren heb ik natuurlijk wel gemerkt waar mensen op aanslaan en welke excuses ze gebruiken het uit te stellen.

Te druk

Een tegenwerping die ik vaak krijg is dat ‘men zo druk is’. Dat vind ik altijd een makkelijk argument om te weerleggen. Business Open helpt juist die drukte op te vangen. Je spreekt namelijk 15 tot 20 ondernemers in anderhalf uur. Hoe effectief is dat? Daarvoor moet je anders al gauw drie of vier netwerkborrels voor aflopen. Bovendien zijn wij er om elkaar te helpen. Dus kun je ergens ondersteuning gebruiken of ben je op zoek naar een betrouwbare toeleverancier? De leden van Business Open lossen het in no-time voor je op.

Voldoende klanten

Soms heeft men geen extra klanten nodig op dat moment. Maar dat is ook helemaal niet waar netwerken om draait. Je zal er zelden direct klanten uit krijgen. Maar het ontmoeten van nieuwe mensen biedt wel kansen voor de toekomst. En in de toekomst heeft iedereen nieuwe klanten nodig. Dus kom vooral langs om te zaaien.

Niet mijn doelgroep

“Maar die mensen aan tafel zijn niet mijn doelgroep. Te veel kleine ondernemers.” Bullshit! Denk ik dan. Het gaat er namelijk helemaal niet om wie er aan tafel zit en of ze BV, VOF of NV achter hun bedrijfsnaam hebben staan!

Mijn antwoord is dan wat diplomatieker. Ik geef aan dat ik goed begrijp dat hij of zij zo denkt, maar dat het bij Business Open er niet om gaat om met de mensen aan tafel zaken te doen, maar om wie ze kennen en of ze er voor openstaan jou te willen helpen. Dat je, wanneer je jezelf openstelt, interesse toont en behulpzaam bent, toegang kunt krijgen tot hun netwerk. Iedere ondernemer kent al gauw mensen bij zo’n 300-400 andere bedrijven. En verkijk je ook vooral niet op de grote van die ondernemers aan tafel. Hun familie, overburen, sportclub, sociaal mediakanalen… die netwerken bevatten veel meer parels dan je denkt. En los daarvan, ik nodig je nu uit voor één Business Open club, maar eenmaal lid krijg je toegang tot meer dan 600 leden die je eenvoudig kunt benaderen via onze online app of door bij hen op bezoek te gaan, of bij de vele golfevents. Kortom reden genoeg om er eens een twee uurtjes voor vrij te maken.

Ik ben ooit bij zo’n ontbijtclub geweest

Tot slot hoor ik natuurlijk vaak dat men al bij andere netwerkontbijten is geweest en ‘dat was niet hun ding.’. Dat vind ik het meest eenvoudige argument om uit de weg te ruimen. Want bij Business Open netwerken wij op een aangenaam effectieve manier en alles waar je als ondernemer doorgaans een hekel aan hebt, daar vallen wij je niet mee lastig. Ondernemersvrijheid staat bij Business Open hoog in het vaandel. Ik daag ze dan uit om te ontdekken dat wij echt anders zijn. En dat zijn wij!

Traktatie

Business Open bestaat nu bijna 9 jaar en in de tijd zijn we uitgegroeid van een klein maar gezellig clubje ondernemers op Golfbaan Kralingen tot een internationaal netwerk met honderden leuke sociale ondernemers die het hart op de goede plaats hebben en het echt enorm leuk vinden elkaar te helpen. We zijn er enorm blij mee en trots op dat we dit met samen met jullie voor elkaar gekregen hebben.

Vandaar het gebaar om in de komende maand (oktober 2019) de relaties die jullie uitnodigen en voor het eerst bij Business Open zijn, te trakteren op 1 ontbijt of lunch. Want het netwerk draait uiteindelijk vooral om (nieuwe) contacten waar je op een leuke manier zaken mee kunt doen!