Blog: Ogen en oren wagenwijd open!

​door Rein Korthals Altes

Als ondernemer kom ik regelmatig over de vloer bij andere ondernemers. Ik spreek ze tijdens netwerkevents of andere gelegenheden. Vaak informeer ik hoe het met hen gaat en vraag ik of ik ze nog ergens mee kan helpen. Zo is de aard van het beestje nu eenmaal.

Wanneer ik in gesprek ben met een klant, ben ik altijd extra opmerkzaam. Dan wil ik van de hoed en de rand weten hoe het met hen en hun bedrijf gaat. Ik richt mij dan vooral op gebieden buiten mijn eigen expertise. Want in plaats van ‘mijzelf verkopen’, vind ik het doorgaans veel eenvoudiger en leuker om een andere partij aan te bevelen. Wanneer ik bespeur dat mijn potentiële klant of opdrachtgever ergens mee zit, denk ik na over wie er in mijn netwerk een goede match zou kunnen zijn. Vervolgens vraag ik of er interesse is om met deze partij kennis te maken.

Daarmee scoor ik vaak drie vliegen in één klap! Ik zal uitleggen waarom.

Op de eerste plaats help ik zo mijn potentiële opdrachtgever uit de brand. Altijd fijn om dat te kunnen doen. Tevens laat je daarmee zien dat je erop uit bent de andere partij te helpen, zonder verder direct zakelijk belang. Zo bouw je met enorme stappen vertrouwen op.

Ten tweede help je zo een ondernemer uit jouw netwerk mogelijk aan een nieuwe opdracht. En dat is mooi, want zo neemt de kans toe dat hij een volgende keer ook aan jou zal denken. De wet van wederkerigheid.

Maar naast deze twee zakelijke redenen is er ook een derde meer persoonlijke reden. Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens naast egoïstische ook altruïstische drijfveren heeft. Dat men het van nature leuk vindt om anderen te helpen. Daarnaast kunnen wij ook heel goed genieten van andermans succes! Denk maar eens hoe blij we worden als je favoriete voetbalteam wint of een artiest die jij bewondert een grote hit scoort. Dat is dus de derde reden. Het geeft je energie en een goed gevoel!

Daarom mijn advies om je ogen en oren wagenwijd open te houden als je bij een potentiële opdrachtgever of bevriende zakenrelatie over de vloer komt. Kijk goed om je heen en vraag waar hij of zij mee geholpen kan worden.

Op die manier kunnen we samen zo veel meer bereiken.

Succes!