Blog: Netwerken in de zomer

Door Rein Korthals Altes | Business Open Nederland

De zomervakantie staat voor de deur. Veel van jullie gaan op vakantie en de druk kan even van de ketel. Wij zien het als een perfecte periode om meer te netwerken. Wat je nu zaait, kan je in het najaar al oogsten. Daarom kent Business Open geen zomerstop.

Meer tijd

In de meeste branches is het wat rustiger in de zomer, dus heeft men meer tijd. Meer tijd om af te spreken. Meer tijd om elkaar beter te leren kennen. Meer tijd voor een rondje golf!

Ik ken geen betere manier om iemand zo snel en goed te leren kennen dan tijdens het golfspel. Golf legt feilloos de karakters van je medespeler(s) bloot en er is ruimschoots de tijd om met elkaar over zaken en interesses te praten. Op de baan ontstaan vaak ideeën tot samenwerking en komt men ook veel sneller tot een deal.

Meesterzet

Ben je nog niet overtuigd van de kansen die de zomer biedt? Dan heb ik een mooi voorbeeld.

Een jaar of 6 geleden was ik, als eigenaar van een middelgroot evenementenbureau, lid van een netwerkclub die lunchbijeenkomsten organiseerde. De economie draaide op volle toeren en onze opdrachtportefeuille goed was gevuld. Ik was lekker druk met het maken van presentaties en uitvoerende werkzaamheden, maar kwam te weinig toe aan netwerken.

De zomer gaf mij weer wat adempauze en ik besloot om in die periode een groot aantal netwerklunches te bezoeken. Op één van die lunches ontmoette ik een enthousiaste medewerkster van een communicatiebureau. Het klikte en we zagen wel een aantal aanknopingspunten. We maakte een vervolgafspraak. Zij kwam eerst koffie drinken bij ons op kantoor en een paar weken later gingen we bij haar op bezoek om ook de eigenaar te ontmoeten. We spraken toen de intentie uit, dat wanneer de gelegenheid zich voordeed, we een keer samen gingen werken.

De zomer vloog voorbij en voordat we het wisten werden we weer opgeslokt door al het werk dat mijn bedrijf met zich meebracht. Er was weer te weinig tijd voor netwerken, want de evenementenmarkt was booming in 2009! Ja, in 2009 nog wel, maar 2010 bracht daar verandering in. De financiële crisis bereikte ook ons eerder onkwetsbaar gewaande landje. Net op het moment dat onze klanten hun budgetten bevroren en lopende events uitstelden, belde het bureau met een mooie opdracht: De opening van een grote tankterminal in België. Een prachtig event voor ruim 300 internationale gasten.

Ik kan je verzekeren, dat netwerken in de zomer was een meesterzet!

Ga netwerken!

Daarom wil ik iedereen aanraden de komende maanden in te zetten op netwerken. Bezoek zoveel mogelijk netwerkbijeenkomsten. Maar neem ook eens een kijkje bij andere netwerkorganisaties om te zien hoe zij het doen. Zo leer ook weer nieuwe mensen kennen, vergroot je je netwerken je sociale status.

Prettige vakantie!