Blog: ​Netwerken en golf

​Door Rein Korthals Altes | Business Open Nederland

Ik was gevraagd een blog te schijven voor de website van Play Like a Pro, waar we een leuke samenwerking mee hebben. Iets over netwerken en golf.

Netwerken en golf, gaan erg goed samen. Op de golfbaan is het goed zaken doen. Je treft er succesvolle ondernemers, de omgeving is prettig en alles erom heen straalt een zekere klasse uit. Maar hoe komt het dat juist de golfsport dit aura van zakendoen en succes aan zich heeft gebonden? Het antwoord is vrij eenvoudig: TIJD.

Wanneer je negen holes loopt ben je zo’n twee uur onderweg. Daarvan ben je slechts enkele minuten bezig met de uitvoering van het spel. Tussen je slagen door loop je samen met je flightgenoten door de prachtige natuur. Die tijd kan je prima benutten om elkaar beter te leren kennen. Want dat is waar het bij netwerken om draait: het opbouwen van langdurige waardevolle relaties, waarbij je elkaar op zakelijk gebied verder helpt. Het aantal van dit soort zakelijke relaties zijn medebepalend voor het succes van de ondernemer.

Bovendien voer je in de golfbaan hele andere gesprekken dan op kantoor. In een zakelijke omgeving ben je, voordat je het weet, aan een andere kant van de tafel beland. En is de partij waar je mee wilt samenwerken in een opponent getransformeerd. Bij het golfspel loop je juist naast elkaar en trek je samen op. Toch speelt ieder zijn eigen spel. Je complimenteert elkaar met een mooie bal of gaat samen zoeken. Die samenhorigheid maak dat je in negen holes op de golfbaan vaak meer progressie boekt dan met 100 kopjes koffie op kantoor.

Er is ook wetenschappelijk bewijs dat golfen goed is voor het zakendoen. Beweging stimuleert de bloedsomloop, maar ook het waarnemen en associatieve denken. Steve Jobs, Aristoteles, Albert Einstein en John D. Rockefeller wisten dit en maakten daarom vaak lange wandelingen wanneer complexe zaken om een oplossing vroegen.

En tot slot legt het golfspel als geen ander het karakter van de zakenpartner bloot. Perfectionist, bloedfanatiek, valsspeler of gezelligheidsgolfer. Na 9 holes weet je precies wat voor vlees je in de kuip hebt.

Kortom op de golfbaan kom je de juiste mensen tegen en kom je sneller en op een productievere manier tot elkaar en het is ook nog eens gezond. Dus ben je ondernemer, maar kun je nog niet golfen, dan heb ik een tip. Ga het zo snel mogelijk leren, want er liggen volop kansen op de golfbaan. En kun je al golfen doe jezelf dan een plezier en ga vaker met je zakenrelaties de baan in, want het verdient zich dubbel en dwars terug.