Blog: Do’s en Don’ts bij netwerken

​Door Rein Korthals Altes | Business Open Nederland

Do’s en don’ts bij netwerken

Netwerken gaat om het opbouwen van langdurige relaties met als doel dat de mensen die jij kent jou gaan aanbevelen bij hun relaties. Zo hoef je niet om werk te vragen, maar vraagt men naar jou. Maar wat moet je wel doen en wat moet je vooral niet doen om in deze gewenste positie te geraken?

5 do’s

Help anderen

De kortste weg om mensen jou te laten aanbevelen, is door hen eerst te helpen. Want wie is er nu niet enthousiast over een persoon of bedrijf dat hem of haar goed geholpen heeft? Zo iemand breng je graag onder de aandacht van je relaties.

Zorg voor een heldere pitch

Alleen wanneer men exact weet wat jij doet en wie je doelgroep is, kan je relatie koopsignalen voor je oppikken. Zorg er dus voor dat je relaties goed op de hoogte zijn van jouw product of dienstverlening en herkennen wanneer er in hun netwerk behoefte aan jou is. Dit kun je het best duidelijk maken in een korte pitch.

Ga voor de lange termijn

Netwerken is het afdwingen van toeval en soms kun je heel snel een succes hebben, maar weet dat dit dan toeval is. Wanneer je met netwerken op lange termijn inzet zal het je structureel successen brengen.

Wees een verbinder

Een goede netwerker doet wat hij of zij predikt. Als jij wilt dat jouw relaties je aanbevelen in hun netwerk, kun je zelf het best het goede voorbeeld geven. Wees een verbinder. Want als jij jouw relaties aanbeveelt in jouw netwerk, zullen ze het als vanzelf ook voor jou gaan doen.

Kom afspraken na

Als je iets toezegt, doe dat dan ook. Zo kom je betrouwbaar over. Een essentiële eigenschap, wil je aanbevolen worden. Wanneer je een afspraak bent nagekomen, geeft dat de andere een positief gevoel over jou en zal hij je ook eerder binnen zijn netwerk aanbevelen.

Volgende keer 5 don’ts.